tiistai 15. joulukuuta 2009

Tiernapoikien historia

Tiernapojat eli tähtipojat on vuosisatoja vanha suomalainen jouluperinne, laulunäytelmä, jota nuoret pojat alun perin kiersivät taloissa esittämässä. Kuvaelma perustuu pääasiassa Matteuksen evankeliumiin ja kertoo itämaan tietäjien matkasta Jeesus-lapsen luo ja kuningas Herodeksesta, joka vihoissaan surmaa kaikki pienet poikalapset toivoen siten saavansa hengiltä myös vastasyntyneen Jeesuksen, juutalaisten kuninkaan. Nykyään tiernapoikia tapaa lähinnä erilaisissa joulu- ja pikkujoulujuhlissa.

Tiernapojat on saanut alkunsa Oulusta, jossa köyhät opiskelijat laativat lisäansion toivossa joulukuvaelman.Nimi tiernapoika tulee ruotsin sanasta stjärna, tähti. Tarkkaa syntyaikaa on mahdotonta sanoa, mutta kiertävistä tiernapojista tai tähtipojista on mainintoja ainakin 1700-luvun lopulta. Nykyinen versio on syntynyt 1800-luvun loppupuolella, mikä voidaan päätellä siitä, että laulussa mainitaan Suomen suuriruhtinas Aleksanteri.Tämä hallitusvallan ylistäminen lisättiin näytelmään luultavasti viranomaisten tyynnyttämiseksi.
Sen sijaan itsenäisyyden ajalla Venäjän keisarin kehuminen ei ollutkaan enää suotavaa, ja suuriruhtinaan tilalle ehdotettiin laulettavaksi "Pohjolan sotasankari Mannerheim". Tämä ei kuitenkaan koskaan vakiintunut osaksi näytelmää ja nykyäänkin tiernapojat laulavat "Keisari Aleksanterista, Suomenmaan suuriruhtinaasta".

Tiernapojat ei alkuaikoina Oulussa ollut kovin pidetty ilmiö. Kilpailu oli kovaa ja usein jouduttiin tappeluun, jossa toisten varusteita yritettiin särkeä. Sotien jälkeen tiernapoikia liikkui niin paljon, että esiintyminen tehtiin luvanvaraiseksi: vain parhaat laulajat pääsivät kiertämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti